November 21, 2013

There's something unique about all of us #in.greek

English version HERE



Διασχίζω την Times Square, χαζεύω τις γιγαντοοθόνες δεξιά και αριστερά και ξάφνου βλέπω αυτή τη διαφήμιση και δεν πιστεύω στα μάτια μου.Πριν από μία βδομάδα διάβαζα για τον Gunther von Hagens και αναρωτιόμουν αν θα είχα την ευκαιρία να δω τη δουλειά του.Και να η ευκαιρία! 
(Όπως ανακάλυψα αργότερα η έκθεση "Bodies exhibition " είναι αντίγραφο της έκθεσης "Body Worlds" και ο Gunther von Hagens έχει υποβάλλει μήνυση εναντίον της)

Ουσιαστικά πρόκειται για μία έκθεση πραγματικών ανθρωπίνων σωμάτων τα οποία έχουν υποστεί μια διαδικασία πλαστικοποίησης που επιτρέπει τόσο την διατήρηση των δομών και της ανατομίας του σώματος όσο και τον χειρισμό του.








Πρόκειται για μία μοναδική ματιά στο εσωτερικό του σώματος μας που δεν μπορεί να αναπαραχθεί με κανένα άλλο τρόπο και δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα πρόπλασμα.







Εκτός από την εκπαιδευτική πλευρά του θέματος για μένα προσωπικά αυτό που είδα ήταν τέχνη. Οι στάσεις των σωμάτων και οι ιδέες ως προς το πως θα παρουσιαστεί το κάθε σύστημα του οργανισμού μας ήταν μοναδικές και πιστεύω ότι συνειδητοποιείς σε κάποιο βαθμό το μεγαλείο της δημιουργήματος που λέγεται "άνθρωπος".











Το μυικό και το σκελετικό σύστημα αλληλοστηρίζονται.









































Το αγγειακό μας δίκτυό ήταν μάλλον αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο. Νόμισα ότι ήταν ψεύτικο μέχρι που διάβασα την διαδικασία απομόνωσής του.Η φωτογραφία βεβαια δεν είναι πολυ αντιπροσωπευτική... 







Αν έχετε βγάλει μαγνητική ή αξονική αυτό σίγουρα κάτι θα σας θυμίζει.





Ο Δισκοβόλος, έργο του έλληνα γλύπτη Μυρωνα (450 π.Χ.)  είναι αποτέλεσμα προσεκτικής μελέτης και φημίζεται για  την ρεαλιστική απεικόνιση του σώματος του αθλητή. Σίγουρα το ίδιο μπορεί να πει κανείς και για τον αντίστοιχο δισκοβόλο της έκθεσης.
Δεν ειχα αλλη φωτογραφια   -_-


Φυσικά εγείρονται πολλά ηθικά ερωτήματα λόγω του ότι τα σώματα ανήκουν σε πραγματικούς ανθρώπους. Και οι δύο εκθέσεις έχουν κατηγορηθεί για την προέλευση των εκθεμάτων τους. Ο ανατόμος Gunther von Hagen πάντως δέχεται δωρεές και δήλωσε ότι και ο ίδιος σκοπεύει να δωρήσει το σώμα του μετά το θάνατό του. Εγώ προσωπικά δεν θα το απέρριπτα ασυζητητί ως ιδέα αν και πιστεύω ότι αν μπει κανείς σε αυτή τη διαδικασία θα ήταν προτιμότερο να δωρήσει τα όργανα του και να σώσει κάποιες ζωές. 

Εσείς τη γνώμη έχετε; 



Ταυτόχρονα στο ίδιο κτίριο υπήρχε και η έκθεση Dialog in the Dark όπου καλείσαι να κυκλοφορήσεις σε αίθουσες με απόλυτο σκοτάδι σε μια διαδικασία προσομοίωσης και κατανόησης της ζωής των τυφλών ανθρώπων. Μου φάνηκε πολύ έξυπνο και σκέφτηκα να την επισκεφτώ αλλά στη γωνία με περίμενε η Abercrombie και έπρεπε να την τιμήσω!




Ελπίζω να μην σας κούρασα!



Για περισσότερες πληροφοριες:
Η έκθεση που είδα εγώ:BodiesTheExibition/New York
funny detail : Το site ένα χρόνο μετά αναφέρει ακόμα ότι η έκθεση κλείνει λόγω του τυφώνα Sandy που χτύπησε την Νέα Υόρκη κάτι που έμαθα λίγες ώρες μετά και συνέβη την επόμενη μέρα.Μεγάλη ιστορία!
Η έκθεση:BodyWorlds που έχει ακόμα πιο εντυπωσιακή δουλειά

No comments:

Post a Comment